Sinusi.rs

Polipoza

Nosnosinusna polipoza je bolest različite etiologije, koju karakteriše stvaranje polipa. Nosni polipi su meke, benigne formacije, koje se stvaraju iz sluznice nosa i sinusa, a kao posledica zapaljenskog procesa u pozadini. Polipi su svojom peteljkom pripojeni na sluznicu, slobodno su pokretni i bezbolni. Najčešće su sivosedefaste boje, mada mogu imati i primese žute, ružičaste ili crvene u slučaju zapaljenja ili mehaničke iritacije istih npr. kada su toliko veliki da se pojave kroz nosnicu.

Grubom podelom razlikujemo antrhoanalne i etmoidalne polipe.

Antrhoanalni polip je najčešće jednostran, raste iz viličnog sinusa i sastoji se od cističnog dela, koji se nalazi u sinusu (antralna komponenta) i solidnog dela, koji se nalazi u šupljini nosa i često se proteže kroz hoanu, unutrašnju nosnicu, do ždrela (hoanalna komponenta). U slučaju antrohoanalnog polipa radi se uvek o solitarnom, jednom polipu, dok su etmoidalni polipi najčešće višestruki, multipli.

Etmoidalni polipi potiču iz predela srednjeg nosnog hodnika, obično su obostrani, retko jenostrani i javljaju se mnogo češće od antrohoanalnih. Obe vrste polipa se mogu javiti kako kod odraslih, tako i kod dece, s tim da pojava etmoidalnih polipa kod dece uvek budi sumnju za postojanje i neke druge bolesti kao što je cistična fibroza ili mukoviscidoza.

Tačan uzrok nastanka sinonazalne polipoze nije do danas u potpunosti razjašnjen. Postoji niz stanja ili oboljenja koja mogu biti udružena sa polipima, ali se ona mogu javljati i bez njih. To su alergija, hronični rinosinusitis, gljivične infekcije sinusa, mukoviscidoza, Kartagenerov sindrom nepokretnih cilija, Youngov sindrom, Churg-Straussov sindrom i neka ređa oboljenja.

 

                       

 

Simptomi polipa su zapušenost nosa praćeno otežanim disanjem na nos, pojačana sekrecija iz nosa, kako spreda, tako i slivanjem u grlo, delimični ili potpuni gubitak čula mirisa, hrkanje noću, povremene glavobolje, česte upale sinusa, mogući su i neki ređi simptomi. Tegobe se pogoršavaju u periodima alergijske iritacije ili infekcija gornjih disajnih puteva.

Simptomi u smislu bola ili povremene pojave sukrvičavog sekreta ili čiste krvi pobuđuju sumnju da se ne radi o polipu, već o tumoru u predelu šupljine nosa ili okolnih anatomskih struktura.

 

Odstranjeni polip